Trh zaznamenal největší snížení sazeb hypoték za poslední dva roky. Bude to stačit k oživení realitního trhu?

Trh zaznamenal největší snížení sazeb hypoték za poslední dva roky. Bude to stačit k oživení realitního trhu?

Realitní trh v posledních dvou letech procházel nepříznivým obdobím, kdy se sazby hypotečních úvěrů neustále zvyšovaly. Nicméně, situace se začíná měnit a banky reagují na blížící se jarní měsíce, které vybízejí k zahájení stavební sezóny. V současnosti jsou hypoteční úvěry nabízeny v průměru za 6,3 %, což představuje výrazný pokles oproti minulému roku.

Tento pokles úrokových sazeb je důsledkem konkurenčního boje mezi bankami, které se snaží nabídnout co nejatraktivnější podmínky klientům. Řada z nich se snaží získat klienty, jejichž fixace u jiné banky právě končí.

Měsíční splátka se mění jen minimálně

Pokud bychom uvažovali hypoteční úvěr na 3,5 milionu korun se splatností 25 let, průměrný pokles úrokové míry by znamenal snížení splátky o přibližně 200 Kč měsíčně. Výše splátky modelového úvěru by tak činila 23 tisíc korun.

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb byl zaznamenán u hypoték s tříletou fixací, zatímco u hypoték s fixací na jeden rok byl pokles menší.

 

Cenově dostupné nemovitosti

Na realitním trhu se začíná projevovat pokles cen nemovitostí. Kupující reagují a v předstihu navštěvují banky, aby získali kalkulaci, k jaké pořizovací ceně nemovitosti se mohou zavázat, pokud ji budou chtít financovat hypotečním úvěrem. Nicméně, řada z nich je omezena na straně příjmů.

U starších nemovitostí byl zaznamenán pokles nabídkových cen až o 30 %, zatímco novostavby v atraktivních lokalitách a v centrech měst se zlevňují méně.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA