PROČ NA REALITNÍM TRHU PŘIBÝVÁ LEŽÁKŮ?

PROČ NA REALITNÍM TRHU PŘIBÝVÁ LEŽÁKŮ?

Zpráva, že na trhu přibývá ležáků, by potěšila jistě milovníky zlatavého moku. Když je ale řeč o nemovitostech, pozitivní náboj zprávy je pryč. V nabídkách realitních kanceláří se začínají objevovat nemovitosti, které na majitele čekají měsíce. Makléři radí, zlevňujte.

Hypoteční trh se propadá

Na trhu s hypotečními úvěry byl zaznamenán meziroční pokles o tři čtvrtiny. Důvodem je ochlazení poptávky, přísnější podmínky bank při schvalování úvěrů a samozřejmě zdražení úvěrů od České národní banky. Měsíční splátka hypotečního úvěru se při koupi menšího bytu ve městě šplhá nad dvacet tisíc korun, úvěry se stávají nedostupnější. Kupující zároveň vnímají všeobecné zdražování, ohledně dlouhodobých závazků jsou opatrnější. Na dražší úvěry reaguje trh nemovitostí.

Kupující vyčkávají

Prodávající stále doufají ve vysokou cenu za nemovitost, ale makléři citelně vnímají ochlazení zájmu kupujících. Před několika měsíci se nemovitosti prodávaly v řádu týdnů od zveřejnění v inzerci, na prohlídky volaly desítky zájemců. Horečka po nákupu bezpečné investice ochladla, nemovitosti, které se objevují v nabídkách čekají na nové majitele i řadu měsíců. Jasným signálem o ochlazení poptávky je nárůst nabídky bytů v klasické panelové výstavbě. Roste počet nabídek na byty o dispozici 4+1 a 3+1 v původním stavu. Ve větších městech už jsou opět dostupné až desítky uvedených bytů.

Ke snižovaní cen se prodávající zatím příliš nechystají, řada makléřů ale při prvních konzultacích s prodávajícími doporučuje slevu deset až dvacet procent. Brzy se začnou v nabídkách objevovat byty s příznivější cenou. Slevy v desítkách procent, oproti současnému stavu, se ale konat nebudou.

Stavební pozemky stále v kurzu

Nesmělé snižování cen bytů a rodinných domů se rozhodně netýká stavebních pozemků. Stavební pozemky a vhodné parcely pro výstavbu výrazně zdražily. Ve velkých městech se jedná o zdražení v řádech stovek procent, oproti situaci před dvěma lety. Vzhledem k náročnému stavebnímu řízení a minimu stavebních pozemků v atraktivních lokalitách nelze očekávat, že by stavební pozemky měly v blízké budoucnosti následovat trend starších bytů a rodinných domů.

Stavební pozemek je stále zajímavou investiční příležitostí, řada rodin vyhledává dnes pozemky ke koupi s plánem prodeje až za desítky let.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA