NEMOVITOSTI TROCHU JINAK. GARÁŽE NABÍZÍ VYŠŠÍ VÝNOS A SLIBNĚJŠÍ POTENCIÁL RŮSTU, NEŽ BYTY

NEMOVITOSTI TROCHU JINAK. GARÁŽE NABÍZÍ VYŠŠÍ VÝNOS A SLIBNĚJŠÍ POTENCIÁL RŮSTU, NEŽ BYTY

V posledních letech se mluví o masivním nárůstu cen bydlení. Stranou většího zájmu investorů však zůstávají garáže, které za posledních sedm let překonaly tempo zhodnocení bytů a nabízejí i vyšší výnos vzhledem k pořizovací ceně.


Ceny garáží v poslední době prudce vzrostly. Jen mezi lety 2016 a 2019 byl jejich růst dvojnásobný a např. v Praze se nyní prodávají za hodnoty okolo 700 000 Kč, v některých lokalitách i za několik milionů. Výnos z pronájmu se pohybuje od 3 % do 7 %
.


Cena malé betonové kóje za posledních pár let stoupala rychleji, než ceny bytů. Obyčejná garáž na okraji Prahy stála před pěti lety kolem 250 000 Kč a nyní stojí více, než dvojnásobek – kolem 700 000 Kč. V atraktivních pražských lokalitách, jako jsou např. Vinohrady, není výjimečné zaplatit i přes 2 mil. Kč. Silný růst se však týká celé ČR a tak i v Olomouci, v Plzni nebo v Chomutově vystoupala cena na několik set tisíc korun.


Během let zůstaly garáže spíše stranou většího zájmu investorů, ačkoliv zejména v hlavním městě předčily růst cen nových bytů, jejichž hodnota se za posledních sedm let. Platí to i pro průměrný roční výnos. Zisk z pronájmu se u pražského bytu pohybuje okolo 2,8 % ročně, zatímco nájem z garáže může dosahovat 5 % z pořizovací ceny.

Odkaz na celý článek

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA